I.HHL: Sandro Frankol, prvi (55), Ivan Lončarić, treći (60)

Gospić je bio domaćin prvog kvalifikacijskog turnira 1. HHL nakon kojeg su Vindija i Lika napravili ogroman korak prema Ligi 6 i praktički osigurali nastup u play offu...

Vindija za koju se natječu i dvojica hrvača Podravke Ivan Lončarić i Sandro Frankol (dvojna regostracija) je ponovno pokazala kvalitetu uzela je najviše bodova dok je Lika s osvojene tri kategorije pokazala kako će i u ligaškom dijelu s Nenadom i Nevenom Žugajem te Danijelom Janečićem u većini mečeva imati zagarantirana tri boda, međutim morat će pronaći i četvrti, a u Gospiću je u ostalim kategorijama ostala bez ijednog boda.

Nakon ovog dominantnog dvojca slijedi Gavrilović koji je još jednom dokazao širinu i jedini je uz Vindiju osvajao bodove u čak pet kategorija, međutim Petrinjci će morati tako odhrvati i na drugom turniru u Varaždinu jer su zaostaci između preostalih momčadi mali.

Poredak nakon prvog turnira

1. Vindija 24

2. Lika 21

3. Gavrilović 14.5

4. Sesvete 12

5. Sesvetski Kraljevec 12

6. Lokomotiva 10.5

7. Hrvatski dragovoljac 10

8. Gospić 8.5

9. PiK Vrbovec 7

10. Slatina 6.5

11. Metalac 5

12. Istarski borac 3

13. Sisak 1.5

14. Zagreb 0.

Oslabljeni branitelji naslova Gospićani trenutno drže tek osmu poziciju, a među onima koji su trenutno na pozicijama za Ligu za prvaka nalaze se još Sesvete, Sesvetski Kraljevec i Lokomotiva koja bježi svega pola boda Hrvatskom dragovoljcu.

U kategoriji do 55 kilograma nije bilo iznenađenja i viđeno je očekivano finale. Sandro Frankol iz Vindije i Marko Grabovac iz Gavrilovića bili su na različitim stranama ždrijeba i njihov dvoboj dogodio se tek u finalu. Frankol je iznimno uvjerljivo stigao do finala lakoćom svladavši sve protivnike dok je Grabovac imao za nijansu teži posao, ali niti on nije izgubio nijednu rundu. U finalu je nakon zanimljive prve runde koju je Frankol uzeo s 3:2, u drugoj rundi hrvač Vindije bio dominantan i uzeo je prvo mjesto.

Do 60 kilograma u jakoj konkurenciji već polufinala su ponudila jake dvoboje. U gornjem dijelu ždrijeba Ivan Lizatović iz Lokomotive je išao na Vindijinog Ivana Lončarića i uspješnom obranom u drugoj rundi stigao je do finala. Tamo mu je protivnik bio Martin Bešenić iz Vindije koji je na sličan način eliminirao Luku Šačića. Finalni dvoboj pripao je očekivano Lizatoviću pobjedom u dvije runde. Za potpuni kaos u ovoj jakoj rundi nedostajao je još Boris Baniček koji je zbog ozljede propustio ovaj turnir.

U kategoriji do 66 kilograma nije bilo Etlingera zbog ozljede, no nije nedostajalo zanimljivih borbi. U donjem dijelu ždrijeba bila je prilična gužva, tu su se našli Matej Lipovac, Filip Šačić i Tonimir Sokol, a do finala je stigao Sokol nakon zanimljivog polufinalnog dvoboja protiv Šačića. U finalu mu je protivnik bio Kristijan Šimatić koji je apsolutno dominirao u svojem dijelu ždrijeba, no puno iskusniji Sokol tijesno je slavio u finalu.

Prvoplasirani u Gospiću

do 55 kg: Sandro Frankol (Vindija)

do 60 kg: Ivan Lizatović (Lokomotiva)

do 66 kg: Tonimir Sokol (Vindija)

do 74 kg: Danijel Janečić (Lika)

do 84 kg: Neven Žugaj (Lika)

do 96 kg: Nenad Žugaj (Lika)

do 120 kg: Marko Koščević (Gospić)

Do 74 kilograma pobjedu je odnio Danijel Janečić iz Like bez izgubljene runde i vrlo uvjerljivo. Janečić je očekivano dominirao svojom kategorijom finalnom pobjedom protiv mladog Mislava Kukasa iz Sesveta. Kukas je na putu do finala morao eliminirati Petra Zoreca, Isaka Radovanovića, dobre borce, no u finalu nije uspio svladati odličnog hrvatskog reprezentativca.

Hrvatski olimpijac Neven Žugaj u kategoriji do 84 kilograma nije imao baš potpuno lagan posao. Ždrijeb mu je odmah udijelio Tomislava Mičudu koji je pružio dobar otpor, a niti u finalu protiv Krešimira Franića nije bilo lako. Franić je odlično odradio prvu rundu i poveo, ali Žugaj je uspio okrenuti meč i donijeti Liki sedam bodova.

Još teži put do finala imao je Nenad Žugaj u kategoriji do 96 kilograma. Svi glavnji konkurenti bili su u njegovom dijelu ždrijeba i dogodila su se praktički dva finala prije finala. Prvo je u četvrtfinalu svladao u tri runde Tomislava Lavrića koji se u tom meču ozlijedio i nije mogao nastupiti u repasažu, a zatim je u polufinalu u tri runde porazio Hrvoja Šavuka. Najlakši posao imao je u finalu gdje je hrvao protiv klupskog suborca Dine Filipovića i glatko slavio.

Zanimljive borbe viđene su i u kategoriji do 120 kilograma gdje je očekivanu pobjedu odnio Marko Koščević iz Gospića. Koščević je u finalu bio bolji od Siniše Hogača koji je već u polufinalu imao tešku borbu protiv Stjepana Lavrića koji je poput brata mu zaradio ozljedu i nije na kraju mogao nastupiti u repasažu, to jest borbi za treće mjesto.

Na ovom turniru ukupno je nastupilo 98 hrvača iz 14 klubova, a treba svakako istaknuti i kako je uoči finalnih borbi nagrađen Božo Starčević koji je dobio Lentu Slavka Koletića kao najuspješniji borac ligaškog dijela prošle sezone. Starčević nastupa za momčad Gospića, no na ovom turniru zbog ozljede nije nastupio.

IZVOR: HRSPORT.NET

Last modification: Sat 14 Nov 2015