REPREZENTATIVNI NASTUP

Ivan Lončarić 9. u Beogradu

Written by Vedran Blažeković

Hrvač Podravke i član hrvatske seniorske reprezentacije Ivan Lončarić protekloga je vikenda nastupio na vrlo jakom 30. UWW Međunarodnom turniru „Ljubomir Ivanović- Geđa“ u Beogradu.

Read more

Ivan Lončarić sedmi na UWW GRAND PRIX «Zagreb OPEN 2016.»

Written by Vedran Blažeković

U organizaciji Saveza hrvačkih sportova Grada Zagreba i hrvatskog hrvačkog saveza protekle subote u Zagrebu, dvorani SŠD “Peščenica” održan je treći po redu UWW (United World Wrestlng) hrvački GRAND PRIX turnir «Zagreb OPEN 2016» za seniore.

Službeni dio velikog hrvačkog spektakla započeo je već u petak kada je održano službeno vaganje. Već na vaganju na kojem se okupilo ukupno 87 hrvača iz 12 zemalja (Argentina, Austrija, Bugarska, Češka, Njemačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija, USA i Hrvatska) dalo se naslutiti kako će ovo treće izdanje turnira biti najjače do sada. Sedamnaest hrvača predstavljalo je Hrvatsku, a među njima bio je i hrvač Podravke Ivan Lončarić koji je nastupio u kategoriji do 59 kilograma (+2 kg tolerancije). Po završenom vaganju Lončariću ždrijeb baš i nije bio naklonjen. Prvo kolo odnosno eliminacijska borba donijela mu je Ivana Lizatovića, vrlo iskusnog i trenutno standardnog hrvatskog reprezentativca. Po okončanju prve runde koja je završila 0:0 i prikazanog Lončarićevog hrvanja već se dalo naslutiti kako je protekli, dugi period priprema i rada na podizanju makimalne snage urodio plodom. Imajući u vidu da Lončarić s reprezentacijom nije odradio siječanjske, specifične, tehničko-taktičke pripreme prikazano hrvanje zasigurno nakon takovih priprema uvelike otvara još veću mogučnost u napredak. Lončarić je u drugu rundu ušao nešto pasivnije, pa suci Lizatoviću dodjeljuju jedan tehnički bod, Lizatović u parteru ne uspjeva napraviti akciju, pa se borba nastavila u stojci. Borba se nastavlja pasivnim hrvanjem Lizatovića, Lončarić uspjeva okreniti u parteru i stiže do vodstva 2:1. U lovu na izjednačenje i na eventualno vodstvo, Lizatović pritišće i napada no na njegove napade Lončarić uspjeva kontrirati, baca zahvat iz stojke i kod rezultata 6:1 uspijeva tuširati. Iako su svi u dvorani bili uvjereni u Lizatovičevu pobjedu, Ivan Lončarić, bez pritiska je na najbolji mogući način otvorio novu hrvačku sezonu, a prikazanim hrvanjem vjerujemo da se i nametnuo izborniku Davoru Lukiću kod izbora hrvača, reprezentativaca za slijedeće reprezentativne nastupe. Vrlo iscrpljujuća borba kvalifikacija, ali i borba s izravnim konkurentom za mjesto u reprezentaciji očito je imala golem utjecaj na koncetraciju kod Lončarića, pa je borbu četvrtfinala nažalost vrlo lako, brzo i nesmotreno izgubio od prosječnog predstavnika iz Poljske, Guick Arkadiusza. Kako je Arkadiusz u borbi polufinala izgubio od predstavnika iz Mađarske, Modoš Petera, Lončariću je time bilo i onemogučeno da kroz repasaž dođe do medalje. Na kraju je u konkurenciji 13 hrvača Lončarić zauzeo odlično 7. mjesto u kategoriji. Na turniru uz Lončarića, ali u ulozi djeljitelja pravde sudjelovao je i Alen Belušić, međunarodni sudac iz Koprivnice.
Prošle godine Hrvatska imala je pet finalista, a ove tek dva, što je samo potvrda kaliko je ovogodišnje izdaje turnira bilo kvalitetnije u odnosu na prijašnju. Od hrvatskih hrvača zlato je osvojio Danijel Janečić u kategoriji do 66 kilograma, on je doslovce «pomeo» nimalo slabu konkurenciju, a zbog uvjerljivih pobjeda proglašen je i najboljim odnosno najatraktivnijim domaćim hrvačem. U kategoriji do 75 kilograma vidjeli smo spektakularnu borbu dvije domaće hrvačke zvjezde u polufinalu, gdje je Božo Starčević u tijesnoj i neizvjesnoj borbi uspio savladati Nevena Žugaja. Božo je nakon toga u finalu pobijedio izvrsnog Poljaka Arkadius Kulynycza, dok je u borbi za treće mjesto Neven Žugaj osvojio broncu savladavši Čeha Vargu Oldricha. Među ostalima, publiku su oduševili i Mađar Tamas Lorincz (srebrni sa OI u Londonu 2012.) koji je bio najbolji u kategoriji do 71. kilogram, dok je brončani sa OI u Londonu, Poljak Damian Janikowski bio dominantan u kategoriji do 85 kilograma. Ekipni pobjednik turnira bila je Mađarska, drugi su bili Poljaci dok se na treće mjesto uvrstila Srbija.

Slika IZVOR: Danko Šunić (Facebook)

Ivan Lončarić nastupit će na Grand Prix "Zagreb OPEN 2016"

Written by Vedran Blažeković

Nova hrvačka sezona, i to na spektakularan način kreće ovoga vikenda, naime u subotu u Zagrebu, dvorani ŠSD "Pešćenica" održavt će se jaki međunarodni Gran Prix turnir u hrvanju GR načinom za seniore - "ZAGREB OPEN 2016"! U sklopu seniorske reprezentacije Hrvatske na turniru će u kategoriji do 59 kilogrma nastupiti i član HK Podravka Ivan Lončarić. Osim Ivana, na turniru sudjelovati će i Alen Belušić, kao sudac međunarodne kategorije.

Osim nastupa najboljih hrvatskih hrvača na turniru se očekuje i dolazak 10-tak reprezentacija iz inozemstva, od kojih izdvajamo prvu ekipu SAD-a, kao i reprezentacije nekolicine jakih europskih zemalja.

Eliminacijske borbe počinju u 09:00 sati ujutro, a svečano otvorenje i finalne borbe na rasporedu su poslijepodne od 18.30 sati.

Filip Picer na pripremama kadetske reprezentacije Hrvatske

Written by Vedran Blažeković

Bazične pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske održavaju se u Sisku od 02.01. do 09.01. Reprezentacija je smještena u pansionu „Pink“, a treninzi se odvijaju prema Planu i programu priprema u dvorani hrvačkog kluba „Sisak“, te u sportskim objektima grada Siska. Na istima sudjeluje i član hrvačkog kluba Podravka Filip Picer. Prema riječima Gorana Plavca, trenera kadetske reprezentacije Hrvatske, Filip sve obveze obavlja besprijekorno.

Stjepan Margić nastupio na Svjetskom prvenstvu za veterane

Written by Vedran Blažeković

Proteklog tjedna (od 22. do 31.08.2014.) održalo se Svjetsko prvenstvo u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim načinom za veterane u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Na ovom natjecanju imali smo jednog predstavnika, Stjepana Margića u diviziji B (40 do 45 godina) u grčkom-rimskom načinu.

Read more